понедељак, 26. март 2012.

Baltus, Kralj mačaka


„Najbolje je početi ovako: Baltus je slikar o kome se ništa ne zna. I sada pogledajmo slike”

Baltus sa mačkom
   Ovo je napisao slikar Baltazar Klosovski (de Rola) zvani Baltus (Balthus) povodom svoje izložbe u Galeriji Tejt. Tajnovit i misteriozan, Baltus je uspeo da od javnosti sačuva detalje iz svog privatnog života. Ipak, zahvaljujući nesebičnoj ljubavi koju je gajio prema mačkama, pamtićemo ga kao “Kralja mačaka”.

   Baltus je rođen 29. februara 1908. godine u Parizu, u umetničkoj porodici. Nakon izbeglištva, Prvog svetskog rata i razvoda roditelja, Baltus se zbližava sa Rilkeom, tadašnjim partnerom njegove majke. Rilke je podsticao mladog Baltusa da crta i slika. Godine 1920, kada je Baltus imao 12 godina, objavljena je njegova prva knjiga stripova o pustolovinama Baltusovog mačka, pod nazivom “Micu”. Predgovor za ovu knjigu napisao je Rilke. 
   Kasnijih godina, Baltus je nastavio svoje drugovanje sa mačkama, koje je posebno obožavao zbog neukrotivosti, i kako je sam isticao “nedruštvene lepote”. U jednom trenutku imao ih je trideset, zbog čega ga je prijateljica i prozvala “kraljem mačaka”. Po svemu sudeći, nadimak mu se dopao, i 1935. godine naslikao je autoportret “Kralj mačaka”.
Baltus, Kralj mačaka
   
   Iako važi za jednog od najoriginalnijih francuskih simbolista, kritičari kažu da je bio vrlo oprezan umetnik. Slike je doradjivao i po nekoliko godina, zbog čega njegov opus broji oko tri stotine slika, uglavnom bez datuma. Pored autoportreta “Kralj mačaka” mačke se pojavljuju u još nekoliko njegovih radova poput “Devojčica i mačka” iz 1937, “Akt sa mačkom” iz 1949, “Mediteranska mačka” iz 1949, “Mačka u ogledalu” iz 1990. i druge.

   Kralj mačaka umro je 18. Februara 2001. godine u Švajcarskoj.





Нема коментара:

Постави коментар