субота, 25. август 2012.

Pikaso i četiri mačke


“ Bog je zapravo umetnik. Izmislio je žirafu, slona i mačku. Ne drži se jednog stila, on jednostavno uvek isprobava nove stvari.”

Pikaso i njegova maca
     Pablo Pikaso je bio sin Hozea Ruiza Blanka, profesora crtanja, i Marije Pikaso Lopez. Njegovo neuobičajeno interesovanje za crtež je počeo vrlo rano, negde u 11 godini, kada je postao učenik svog oca u Korunji gde se porodica premestila 1891. godine. Od tog momenta njegov talenat i interesovanje za eksperimentisanje i razvijanje sopstvenog likovnog izraza, pomaže mu da vrlo brzo prevaziđe umetničke sposobnosti svoga oca. U Korunji, Pikasov otac je odlučio da podredi svoje umetničke ambicije sinu, dovodeći mu modele i podržavajući ga u ostvarenju njegove prve izložbe kada je imao samo 13 godina.   
     Pikasova umetnička karijera  počinje u Barseloni,  gde je kao student večeri provodio u kafani “Četiri mačke” družeći se sa umetnicima i intelektualcima, poput slikara Kazagemasa i pesnika Sabarteza, sa kojima kasnije ostavaruje bliska prijateljstva.
Dori Mar sa mackom, ulje na platnu, 1941.
     Da je Pikaso bio fasciniran ovim životinjama najbolje svedoče njegovi brojni radovi, iz različitih faza stvaralaštva, na kojima su prikazane mačke. 
     Najpoznatija od svih je ulje na platnu “Dora Mar sa mačkom” nastalao 1941. Slika prikazuje Pikasovu saputnicu Doru Mar kako sedi na stolici, sa malom crnom mačkom na ramenu. Ova slika spada u red njegovih najskupljih dela i prodata je 2006. godine za 95 miliona dolara.
     Iako najpoznatija, ova slika nije jedino Pikasovo delo “sa  mačkama”. Mnogo ranije, 1900. godine, nastala su brojna Pikasova dela: pastel “Zena sa mačkom”, ulje “Luda žena sa mačkama (1901), print “Kupanje” (1905), akvarel koji prikazuje dvoje golih ljubavnika i mačku (1903), kao i brojni crteži i studije.
     Iz doba zrelog Pikasovog stvaralaštva idvajaju se ulje na platnu “Mačka i ptica” iz 1939, “Ležeci akt sa mačkom” iz 1964. godine i “Jastog i mačka” iz 1965.
     Manje je poznato da je 1974. godine, nakon smrti pisca Ernesta Hemingveja, u njegovom podrumu pronađena mala napukla statua mačke za koju je utvrđeno da je Pikasovo delo. Hemingvej i Pikaso družili su se dvadesetih godina prošlog veka u Parizu, deleći i ljubav prema mačkama. Statua je nažalost ukradena, a potom i slomljena u pokušaju lopova da je restauriraju. 
Macka i ptica, 1939.


Lezeci akt sa mackom, 1964.



Luda zena sa mackama, 1901.

Jastog i macka, 1965.









Нема коментара:

Постави коментар